Bas en z'n Beestjes: Dolly

Elk vorig beestje dat ik onder de loep heb genomen en aan jou heb gepresenteerd was slechts vanuit een bepaalde hoek: de evolutionaire ecologische gedragskant van de biologie. Dit komt omdat ik mij met mijn studie heb gespecialiseerd in deze kant van de biologie. Ook Alex in de vorige rubriek, hoe belangrijk hij ook was, had alleen invloed op de gedragskant van de biologie. Maar biologie is zo veel meer dan ik laat zien. Mensen die zich bezighouden met wat er allemaal in een cel gebeurt, deze is voor jullie. Bij deze wil ik me van tevoren excuseren voor alle fouten die zich, door mijn onwetendheid, wellicht in dit artikel bevinden. Het volgende beestje heeft niet twee ouders maar drie en hoewel hij niet de eerste was, was hij wel uniek. Dit beestje is een voorbeeld van de flexibiliteit die elke cel in je lichaam bevat, onafhankelijk van de cellen om zich heen. Ik heb het natuurlijk over Dolly, Dolly het eerste gekloonde schaap.

Dolly werd geboren op 5 juli 1996 en dat was ook gelijk het meest indrukwekkende wat Dolly in zijn leven heeft gedaan. Dolly werd geboren door middel van een normale bevalling en leefde haar hele leven bij het Roslin instituut in Edinburgh. Het bijzondere aan Dolly was dat ze drie moeders had. Dolly werd verwekt met de zogenaamde Dolly-techniek. Voor deze techniek werd als eerste een celkern verwijderd uit een cel van de uiers van een volwassen schaap. Deze celkern werd vervolgens geïnjecteerd in de onbevruchte eicel van een andere moeder zonder celkern. Vervolgens werd de nieuw gecreëerde cel met een elektrische puls tot delen aangezet. Nadat de cel zich een paar keer had gedeeld ontstond er een blastocyste. Deze klomp cellen wordt vervolgens in de baarmoeder van een derde schaap geplaatst waar het zal ontwikkelen tot een babyschaap. Dus hoewel er drie moeders voor nodig waren om Dolly te creëren was er maar één moeder verantwoordelijk voor haar volledige genetische materiaal.

Dolly was niet het eerste gekloonde dier dat geboren werd. Echter was ze wel het eerste dier waarbij het genetische materiaal uit een volwassen al gespecialiseerde cel kwam. Dit bewees dat cellen die al gespecialiseerd zijn nog steeds zich kunnen differentiëren tot elke andere cel mits de omstandigheden daar toe zijn. Hoewel Dolly haar leven beroemd was is ze helaas maar 6 jaar oud geworden. In 2003 hebben ze Dolly laten inslapen doordat ze last kreeg van een longontsteking in combinatie met een vroegtijdige artritis. Na Dolly werd gevreesd dat klonen zorgde voor vervroegde veroudering, dit werd echter ontkend door een evaluatie van 13 andere gekloonde schapen in de 20 jaar na Dolly’s dood. De naam Dolly komt trouwens van de zangeres Dolly Parton. Over de naam zei een van de wetenschappers de volgende opmerkelijke opmerking: “Dolly is derived from a mammary gland cell and we couldn’t think of a more impressive pair of glands than Dolly Parton’s”.

Hoewel Dolly natuurlijk zelf weinig te maken had met haar geboorte en verwekking verdient ze het nog steeds om in mijn hall of fame te komen. Dieren zoals Dolly bewijzen wat voor grote stappen de wetenschap af en toe maakt. Ze brengen de wetenschap van het lab naar het grote publiek. Dit zijn resultaten die mensen snappen en interesseren. Hoewel Dolly misschien wel niet de grootste doorbraak van de wetenschap is, speelt ze een enorme rol in de interesse voor de wetenschap. Het zijn dieren zoals Dolly die mensen laten interesseren voor biologie en nieuwe wetenschappers aantrekken, in alle verschillende soorten en maten.

Links Dolly het schaap, rechts Dolly Parton. Of andersom.


07Jun

Duurzaamheid en studenten

Duurzaamheid en studenten Duurzaamheid: eindelijk krijgt dit thema meer aandacht. En dat is ook hard nodig, want we verbruiken met zijn...

Advertorial: Watter
15Dec

Advertorial: Watter

Een bedrijfsstage is een zeer nuttige methode om kennis te maken met een (wetenschappelijke) carrière in het bedrijfsleven. Helpt het om...

Comments

Log in to read and post comments