Duurzaamheid en studenten

Duurzaamheid en studenten

Duurzaamheid: eindelijk krijgt dit thema meer aandacht. En dat is ook hard nodig, want we verbruiken met zijn allen nogal wat water, stroom, grondstoffen en dierlijke producten. Als het zo belangrijk is om duurzaam te leven, waarom doen veel studenten dit dan niet? Natuurlijk heb je die enkele veganist die tweedehands kleding koopt en die, als het even kan, 20 kilometer met de fiets overbrugt. Deze studenten zijn echter schaars. Zo’n 75% van de studenten beziet zichzelf niet als milieubewust. Betekent dit dat ze geen duurzaam leven willen leven?

Nee, absoluut niet.

In veel gevallen wordt de kwestie van milieubewust leven aan de kant geschoven vanwege praktische overwegingen. Bijvoorbeeld: De meeste studenten hebben geen probleem met het nemen van openbaar vervoer. Als de bussen en treinen echter niet goed aansluiten of misschien maar een keer per uur rijden, dan wordt het nemen van de auto toch wel erg verleidelijk. De meeste studenten hebben ook geen probleem met het scheiden van afval, maar in veel studentencomplexen staan geen plastic- of oud papierbakken. Hierdoor wordt gemakshalve al het afval bij elkaar gegooid. Duurzaam leven moet dus wat makkelijker gemaakt worden. Hier volgen wat tips die jou op weg kunnen helpen met gas water licht besparen! Raadpleeg een energievergelijker om te bekijken of je teveel betaalt.

Bezuinigen
Wanneer je de vaatwasser aanzet, doe dit dan pas wanneer deze vol is, of was dat enkele kopje af met de hand. Dit bespaart een hoop energie en vermindert het watergebruik.

Stel: je bestelt een keer geen chinees en gaat niet langs de snackbar om de hoek, zorg er dan voor dat je tijdens het koken ook zuinig omgaat met je energie. Wanneer mogelijk, houd de deksel op de pan. Hierdoor gaat er minder hitte verloren, en is je eten sneller klaar. Dit bespaart je gas of energie. Als je geen geld hebt voor biologisch vlees, waarom spreek je dan niet met jezelf af om nog maar één of twee keer per week vlees te eten? Het geld dat je daarmee bespaart, kan je gebruiken om biologisch vlees te kopen. Tegelijkertijd eet je hierdoor ook minder vlees. Hoewel het begrijpelijk is dat je ’s morgens een lange stomend hete douche nodig hebt om wakker te worden nadat je de hele nacht hebt gestudeerd, is dit niet bepaald duurzaam. Douche kort om energie en water te besparen. Trouwens, als je echt wakker wilt worden dan werkt een koude douche effectiever!

Groene initiatieven
Het kan moeilijk zijn om milieubewust te leven, maar dat het een rol speelt in de levens van veel studenten is duidelijk te zien. Zo zijn er studentenbedrijven die initiatieven nemen om het voor ons mogelijk te maken duurzamer te leven. Zo hebben twee studenten van TU Delft de Ecobloom ontwikkeld (ecobloom.se). Het is een miniatuurtuintje en een zelfreinigend aquarium in één. De planten verkrijgen hun nutriënten uit de ontlasting van de vissen. De planten filteren zo op natuurlijke wijze het water, waardoor de vissen vrolijk door kunnen zwemmen. Ook kan je in de mobiele app in de gaten houden wat de ph-waarde van het water is, of de vissen voorzien zijn van voer en dergelijke.

 


05Jul

Studenten starten 'grootste' platform elektrische auto's

Is dit het eerste voorbeeld van de nieuwe markt? Het aanbod aan elektrische auto's en autonome verkeersmiddelen zal alleen maar...

De effecten van de zon op de huid
01Feb

De effecten van de zon op de huid

Goudbruine huid, wil je die ook?  

Comments

Log in to read and post comments