Following your minor abroad can be a great opportunity to experience what it is like studying  in other countries. Whether or not you want to spend half a year abroad can be a big decision to make. To help you decide, you can read into some personal experiences of Idun members who have followed their minor in a foreign country. For practical information, please inform the student portal of the RUG. 

München, Rori Wijnhorst

Beste student,

Ik ben Rori Wijnhorst, begonnen met Biologie (Ecologie en Evolutie) in 2013. Ik wilde altijd al graag in het buitenland studeren, dus de minor was een perfecte manier om het uitproberen. Ik wilde ontzettend graag naar Noorwegen, maar ik werd ingeloot in München. Ik had totaal geen beeld bij hoe de stad eruit zag. Mijn kennis van München bestond vooral uit de Wikipedia pagina toen ik vertrok. Het is aan te raden om je iets meer te verdiepen in de dingen die ertoe doen, zoals bijvoorbeeld het studentenleven.

Het studentenleven van München is heel anders dan in Groningen. Hoewel dat waarschijnlijk bij elke buitenlandse stad zo is. Er zijn in München twee wijken waar heel veel studenten wonen: het Olympiadorf (voormalig olympisch park) en Studentenstad (hier woonde ik). Veel feestje centreren rond deze wijken. Je kunt daar een kamer toegewezen krijgen door de universiteit. Vaak betekent dit een kamertje met douche en keukentje. Het uiterlijk van studentenstad is vrij treurig, grijs en veel beton. Maar je kunt er leuke vrienden ontmoeten en de Englischer Garten (heel mooi, gigantisch park) is ernaast gelegen. In het weekend heb je vaak feestjes op een van de verdiepingen of je kunt hangen in de gemeenschappelijke kamer met je buren.

Het maken van goede vrienden is heel belangrijk. In de eerste weken heb je veel activiteiten van ESN: Erasmus Student Network. Het is een absolute must om hier heen te gaan. Zoveel mogelijk, als het kan. Sta ervoor open om een leuke vriendengroep bij elkaar te zoeken. Bij ESN is dat echt heel makkelijk. Er waren dagtripjes naar brouwerijen of kloosters. Heel veel brouwerijen in de binnenstad van München zijn wereldberoemd en hebben een hele rijke historie. De Beierse cultuur draait voor een groot deel om bier. Het is ook zeker een aanrader om het Oktoberfest mee te maken. Hiervoor moet je in september al naar München verhuizen, want het wintersemester begint rond 10 oktober direct na het Oktoberfest (eindigt het eerste weekend van oktober).

De voornaamste reden dat ikzelf enthousiast werd over München waren de Alpen die op een uurtje afstand lagen. Bijna elk weekend vertrokken we met een groep hikers vanaf der Hauptbahnhof richting de Beierse Alpen voor een hike. Onderweg hadden we vaak een reservering bij een berghut om te genieten van een goede schnitzel, bier en schnaps. Samen met het prachtige uitzicht als je de top bereikte, vormde deze hikes onvergetelijke herinneringen. Als je een sportief persoon bent, is het zeker aan te raden om een keer mee te gaan op zijn hike. Je ontmoet ook automatisch hele leuke mensen, want je hebt tijd zat om een goed gesprek te voeren. Er zijn hele easy wandelingen, maar ook hardcore beklimmingen. Check de facebookpagina Hiking Buddies Munich.  

Ik had niet echt de instelling om beste vrienden met mensen worden, omdat ik toch binnen een paar maanden weer weg zou zijn. Uiteindelijke kende ik wel veel mensen, maar had ik niet echt veel mensen om mee af te kunnen spreken. Hierdoor heb ik mij af en toe wel eenzaam gevoeld. Eenzaamheid en heimwee is iets waar weinig mensen uitgebreid over zullen vertellen, omdat iedereen liever de leuke dingen belicht. Toch moet je dit niet onderschatten.

Tegen het einde van de minor had ik toch een aantal goede vrienden gemaakt. Hoewel ik het niet had verwacht, was het afscheid best pijnlijk. Je hebt een half jaar voor de volle honderd procent een ander leven geleid, waar plotseling een einde aan komt. Veel mensen hadden beloofd om me op te komen zoeken in Groningen. Uiteindelijk is dat nooit gebeurd en spreek ik eigenlijk niemand meer. Dat is teleurstellend, maar ook begrijpelijk. Het onderhouden van zo’n vriendschap is erg moeilijk. Toch moet dit je er niet van weerhouden om goede vriendschappen te sluiten. Het zal je tijd zoveel leuker maken als je wel goede vrienden om je heen hebt. Als je hiervoor open staat, zal dit geen probleem zijn. Ik ken trouwens ook genoeg verhalen van mensen die het wel lukt om vrienden te blijven.

Tenslotte moet je beseffen dat iedereen een ander verhaal overhoudt aan het hele avontuur. Wat in ieder geval vaststaat is dat je ontzettend veel zal groeien als persoon. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ze er achteraf spijt van hadden. Voor vragen over München, de universiteit, de vakken, tips en adviezen kun je me altijd een berichtje sturen of mailen: roriwijnhorst@gmail.com. Laat het me weten, want ik heb nog veel meer te vertellen.

Love Rori