Review: Babyvoeding

Vanaf vier maanden mag een baby beginnen met vast voedsel eten. Misschien kun jij het je nog herinneren, die eerste hapjes, de eerste keer wat anders dan borstvoeding. Smaakte het goed? Het zal waarschijnlijk gepureerd fruit of groente zijn, uit een potje of door je ouders vers gemaakt. Vanaf zes maanden is deze bijvoeding pas echt nodig, zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Want in die potjes uit de winkel zit precies de hoeveelheid voedingsstoffen waar een baby op die leeftijd behoefte aan heeft. In Nederland wordt dit streng nageleefd en bovendien wordt het zo bereid dat alle vitaminen goed bewaard blijven. Maar door dit gepraat over babyvoeding lijkt het meer over “het begin” te gaan dan over “toekomst”, wat eigenlijk het thema is van deze Lifeline. Laat we even het sprongetje maken.

Tegenwoordig lijkt het alsof we steeds bewuster bezig zijn met onze eetkeuzes. Vloeibaar lijkt in ieder geval een trend te zijn, met green smoothies en smoothiebowls. De superfoods vliegen je om de oren, van tarwegras tot gojibessen, ik hou het allemaal niet meer bij. Ik wil best gezond eten maar het moet ook makkelijk, snel en nog een beetje te vreten zijn. In zo’n potje babyvoeding zitten dus blijkbaar alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft en je lepelt het zo naar binnen! Makkelijker kan niet zou je denken. Waarom bestaat er niet zoiets voor volwassenen? Een soort van ruimtevoedsel meets babyvoeding.

De Lifeline review leek de uitgelezen kans om eens te testen of dit idee wat kan zijn. Na lang getwijfel voor het gigantische schap vol keuzes en wat gekke blikken bij de kassa konden we beginnen. Drie soorten fruithapjes en drie avondmaaltjes. Wat waren we bofkonten. Dankzij wat assistentie kregen wij de potjes zonder etiketten voorgeschoteld en mochten we gaan proeven. 

1. Risotto & lentegroenten

Met sterk uiteenlopende meningen was het eerste potje bijzonder. De inhoud, feloranje, smaakte volgens sommige naar braaksel ook al vonden anderen het “niet vies”. Smeuïg was het wel, maar het kan beter. 

2. Boerenkool, broccoli & kaas

De vorige smaakte wellicht naar braaksel, dit potje vol vitamientjes zorgt er juist voor dat je moet braken. Het testpanel was er unaniem over eens: de consistentie laat te wensen over. Snel naar de volgende.

“De smaak die je alles in de wereld meer laat waarderen.” 

3. Fruit & ontbijtgranen

De zoete geur kwam al uit het geopende potje, we dachten meteen: dit wordt beter. Het wordt omschreven als een aangename frisse geur, “appelmoes maar dan anders”, maar er is wel commentaar.

"Het heeft weinig smaak en is zoet en zmerig, een ZZ’tje."

4. Fruitmix appel, banaan & druif

Toen kwamen we bij het potje met snot. Een plakkerig goedje met een sterk aanwezig banaanaroma. Helaas was de smaak van druiven ver te zoeken. Gelukkig konden wij deze teleurstelling verwerken dankzij Jaspers voordracht.

“Waarom stinken ze allemaal zo? Waarom? De vraag blijft hangen, obscuur, onbekend. Was het opzet of onbedoeld. Niemand kan het verklaren. Wat ons rest is een onaangename odeur. Een mysterie, onbeantwoord.”

  • Jasper Stinenbosch 

5. Gemengde groenten

We wisten, we moeten nog één keer iets met groenten en deze waren in het verleden verre van een succes. Toch viel dit potje mee vergeleken met de andere. Vooral de consistentie maakte het vies. Volgens een van ons smaakte het naar een culinair meesterwerk van zijn huisgenoten. Of dit iets zegt over de kookkunsten van de huisgenoten of over de inhoud van dit potje, dat laten we in het midden. 

6. Fruit & koek

Dan alweer de laatste. De geur bracht ons terug naar de basisschool, met Samson en Gert-koekjes. Daar blijft het ook wel bij. Ook deze ziet eruit als snot en is te zoet. Niet iets wat je lekker noemt.

Smaak Jasper Hennie Jonah Julia Meiske Gemiddeld
Bloemkool, broccoli & kaas 1 5 1 4,7 2,3 2,8
Risotto  & lentegroenten 2,8 6,5 3,1 6,5 3,7 4,5
Gemengde groenten 5 5,5 4,8 6 4,1 5,1
Fruit & ontbijtgranen 3,5 7,5 6,2 7,2 5,7 6,0
Fruitmix appel, banaan & druif 4,5 6,5 7,2 6,9 6,4 6,3
Fruit & koek 5,4 7 8,1 6,2 6,8 6,7

 

Dat waren ze. Zoals je wellicht hebt gemerkt was het niet heel succesvol. Hopelijk eten we in de toekomst niet gepureerde Hollandse kost. Hoe het kan dat het in vloeibare vorm zo anders smaakt is ons een raadsel, het is in ieder geval geen aanrader. Wij houden het voorlopig maar bij vast voedsel. 


Advertorial: Watter
15Dec

Advertorial: Watter

Een bedrijfsstage is een zeer nuttige methode om kennis te maken met een (wetenschappelijke) carrière in het bedrijfsleven. Helpt het om...

Franjo Weissing
22Oct

Franjo Weissing

Geboren in het pittoreske Sauerland in Duitsland op een boerderij in een boerenfamilie . Zijn toekomst was van het begin af aan al...

Comments

Log in to read and post comments